top of page

TEACHER

HEAD INSTRUCTOR PSD  

Sensei/Guro Jean Claude Soenen (30 november 1967)

Hoofdinstrukteur / Full instructor PSD

7°dan Kuntao Kempo Jutsu / Programma PSD

6°dan Jujutsu / Tai-Jutsu

5°dan All Combat Jitsu / All kampf Jitsu

5°dan Arashi Ryu Kempo Jutsu

2°dan Shin Gi Tai Kempo Karate

2°dan Arashi Kempo Karate

Instructor Kempo Kickboxing

Kadua Guro FMA (kali - arnis - escrima)

Instructor Close Combat & CRT close range techniques (defensie)

Instructor Penchak Silat Serak (vdt lineage under Guro Jean-Yves Pernot - Paris)

Kyu graden in judo, karate, taekwondo

Beknopte historiek kennismaking stijlen, leraren, behalen diploma's, ...

Judo/boksen/karate (12- 18 jaar)

JC begon op 12 jarige leeftijd met gevechtsport. Zoals velen begin je eerst bij de lokale clubs te trainen. Dus is hij eerst begonnen met Judo, dan Engels Boksen en vervolgens Shotokan Karate.

 

Shin-Gi-Tai Kempo Karate

Op 18 jarige leeftijd begint J.C. op regelmatige wijze trainingen te volgen in SGT Kempo Karate, Kempo kick boxing en Dju Su (chinese jiu-jutsu) in Schepdaal.

Aangezien de ervaringen in judo, karate en boksen gaan de lessen en kennis heel vlot en werd er beslist om een cursus te volgen voor instrukteur in SGT Kempo.

 

Club Shin Gi Tai Kempo Karate  ROESELARE (stichting september 1988)

In september 1988 begint JC een club met een programma van kick-boxing/dju-su/kempo in Roeselare. De club is onder de technische directie van Grootmeester en stichter van het Shin Gi Tai Kempo Soke Daniel Hayen, met als licentie bij de Belgian Kempo Organisation & simulary fighting arts...

 

Examen en behalen 1° & 2 °dan SGT Kempo

De eerste 2 jaren gaf JC les als instrukteur bruine band Shin Gi Tai.

In 1990 legt hij examen af  en behaald de meestergraad 1°dan Kempo Karate samen met Ronny Degroeve (toen karateka bruine band) die reeds ook van in het begin de lessen ondersteunde. In 1996 behaalde hij vervolgens voor een examencommissie de zwarte band 2°dan.

Taekwondo/Hapkido Club Duitsland (1989 - 1994)

In september 1989 wordt JC gekazerneerd als militair in Ludenscheid (Duitsland).

Daar traint hij tijdens de sporturen en 's avonds in de plaatselijke TKD club in het kwartier. Tijdens de sporturen kon er ieder dag getraind worden. Sparring, kata's en zelfverdedingstechnieken van taekwondo en hapkido werden dagelijks geoefend.

Deze jaren waren een pluspunt voor het oefenen in traptechnieken, flexibiliteit en conditie.

Kennismaking FMA (Filipino Martial Arts), Jeet kune do & penchak silat

Via de BKO belgian kempo organisation en vele seminaries die er georganiseerd werden leerde JC vele leraren kennen van andere stijlen.

Johny Verheyden heeft JC de eerste principes en technieken geleerd van Kali/jkd.

Via Johny werd er een stage georganiseerd in Schepdaal van FMA, met Jean Francois (Jeff) Espinous. In 1990 werd er dan ook een stage georganiseerd in Roeselare met Guro Jeff Espinous. Op de stage waren er een 85 tal deelnemers van kempo, karate, hapkido, jujutsu.

JC beslist meteen om ook zijn martial arts kennis uit te breiden in het FMA en beslist om een instrukteurvorming te volgen van vele weekends in Parijs (Ecole des cadres).

Workshops / trainingskampen / stages FMA/SILAT/JKD...

Vanaf 1990 volgt JC workshops, stages en trainingskampen van het EKAEF (european kali arnis escrima federation, later IKAEF international...). 

Ook via deze wegen maakte hij kennis met andere leraren van verschillende kali systemen en silat.

Er werden trainingskampen georganiseerd  waar JC aanwezig was in Valloire 2x (zuiden frankrijk), Urnaesch (zwitserland), Denemarken... en vele instrukteurweekends in Parijs.

Instrukteur FMA - Ikaef (5 levels)

Na het behalen van level 3 (gele t-shirt initiator) en vervolgens rode t-shirt level 5 (Kadua Guru) integreert JC ook technieken en principes van FMA in zijn programma en lessen.

Er werd ook enkele jaren een aparte club van Kali opgericht begin de jaren 2000 in Ardooie.

Opleiding prive detective,veiligheidsagent, inspecteur, lijfwacht...

In de jaren 1987 volgde JC een cursus veiligheidsagent en prive detective onder de benoeming "moderne onderzoekingsmethodes". Na het vervolmaken van de cursus en testen werkt en hielp hij bij een professionele prive-detectieve. In die tijd werden er veel opdrachten voldaan i.v.m. huwelijksontrouw, bedrijfsspionage, beveiliging van personen enz ... De groep noemde "westerly investigations group" en deed opdrachten van allerlei aard. Er werd veel steun gevraagd voor onderzoekingen in opdracht van politie, rijkswacht, advocaten,bedrijven...).

In 1994 deed JC dan ook een cursus voor lijfwacht, waarbij er iedere maand een zondag werd besteed aan een bepaald thema. 

In die lessen en thema's was er uiteraard persoonsbeveiliging voor VIPS, ministers, bedrijfeigenaars voor zowel hun verplaatsingen als op hun werk en thuis.

Onder de thema's was er o.a. bomdetectie, formaties lopen, algemene zelfverdediging, schieten met allerlei wapens, persoonsbeveiliging, beveiligingsapparatuur plaatsen, defensief rijden, etc... 

Die lessen waren toen nog mogelijk en het was ook een private school, maar met de toen in voege wording van de "wet van tobback", mochten er veel lessen niet meer gegeven worden, het was te uitgebreid en bepaalde thema's werden wettelijk verboden en overbodig gevonden.

 

Portier, beveiliging voor fuiven en vips / optredens ...

JC werkte regelmatig als beveiliging voor plaatselijke fuiven van de chiro en kaj, maar ook als portier of beveiliging/zaalwachter in een discotheek. Er werden ook regelmatig groepen gevraagd om op te treden en dan werden er enkele extra beveiligers/bodyguards gevraagd. 

Militair Hulpmonitor LO & Sport, specialiteit close combat (nabij gevecht), CRT

In 1997 op 30 jarige leeftijd doet JC een cursus van 3 maanden als hulpmonitor lichamelijke opvoeding en sport bij defensie in de sportschool in Eupen.

Vervolgens volgde hij dan ook een cursus als instrukteur nabij gevecht zonder vuurwapen. 

Aangezien het nabij gevecht werd aangepast aan de noden van humanitaire opdrachten zijn er momenteel ook cursussen Close Range Techniques (crt), waarbij hij dan ook de level 1 en 2 crt instrukteur heeft behaald en gevolgd.

SYSTEMA - RUSSIAN COMBAT SYSTEM 

JC werkt samen met de verantwoordelijke van het Systema Kadochnikova Maxim Pipotja en zijn organisatie in Nederland.

www.systema-nederland.nl

Er wordt op regelmatige basis kennis uitgewisseld en samen getraind via workshops en stages.

PENCHAK SILAT SERAK

Penchak Silat Serak is een heel efficient gevechtssysteem die heel beperkt verspreid is en die meestal wordt doorgegeven van man tot man omdat er veel tijd en toewijding nodig is om de technieken en principes te begrijpen, te beheersen en te kunnen uitvoeren. 

JC is leerling instrukteur sinds enkele jaren en traint intensief en onder begeleiding van Guro Jean Yves Pernot van Parijs.

Arashi Ryu Kempo Karate / Kempo Jutsu

Tijdens stages en trainingen van kempo karate en jujutsu maakt JC kennis met de grootmeester van Arashi Ryu Kempo. Al gauw begint hij ook lessen en opleiding te volgen rechtstreeks bij de grootmeester Degroote Daniel en wordt ook zwarte band 2° dan arashi kempo karate en na vele jaren ook 5° dan Arashi Kempo Jutsu.

Savate / Maphilindo Silat / Jkd

Sinds enkele jaren had JC ook terug contact opgenomen met Prof Salem Assli om stages te doen en prive trainingen in savate, kali, jkd, silat. 

Er werd een stage georganiseerd in 2020, juist voor Corona.

De stage was een succes, er werden vooral technieken getraind van Maphilindo Silat.

Er werden verdere plannen gemaakt om meerdere stages te organiseren, maar met triest moeten we vermelden dat Prof Salem Assli ondertussen overleden is.

Penchak Silat Panca Sakti 

Bapak Rifai (+) heeft enkele maanden in Belgie verbleven. Tijdens zijn verblijf werden er stages en workshops georganiseerd, alsook privé trainingen in penchak silat.

Er werden ook specifieke wapentechieken (mesvechten)  in prive onderwezen.

Penchak Silat Satria Muda / Cimande

Bapak Teddy Sofiady is eveneens een groot meester in Penchak Silat Satria Muda, die enkele maanden heeft verbleven in het oostkanton van Belgie. JC trainde regelmatig samen met enkele penchak silat leraren zoals Olivier Baltus en Derk Jan Visser tijdens workshops met Pak Teddy en ook privé.

Gevolgde stijlen tijdens trainingskampen, seminaries, workshops, privé trainingen:

Penchak Silat

Serak, Cimande, Cikalong, Panca Sakti, Harimau, Maphilindo

Kali Arnis Escrima

Ikaef program, Suntukan, Cinco Tero, Pekiti Tirsia ...

Kempo Karate

American Kenpo Karate, Shaolin Kempo, Arashi Kempo, Shin Gi Tai Kempo ...

Traditionele gevechtsporten/stijlen

Judo, Shotokan Karate, Taekwondo, Hapkido, Kick & Thai boxing, Muay Boran...

Russian Systema (Kadochnikova)

In samenwerking met Systema Nederland (www.systema-nederland.nl)

Shaolin Kung-Fu

www.shaolin.be

Voor kung-fu en wing chun is er een samenwerking met Grootmeester Walter Toch

Wing Chun/Wing Tsun

Training met verschillende meesters van de strekkingen Wing Chun en Wing Tsun.

Het vooral leren van de trapping en individuele technieken die voorkomen in de vormen (tao's). Uiteraard hebben de principes van het wing chun systeem veel invloed in het PSD omdat het ook een close range system is die geen kracht gebruikt, maar contact zoekt om de energie te voelen (sticky hands, etc...) 

Jujutsu / Taijutsu

Het traditionele programma, maar ook het moderne jujutsu bij verschillende grootmeesters.

Tai-jutsu en ninjutsu zoals het in zijn oorspronkelijke vorm werd gegeven.

Teakwondo/Hapkido

De koreaanse stijlen van karate en jujutsu, vooral beoefend in Duitsland.

All Combat Jutsu / All Kampf

In de jaren 80 werd er een organisatie/federatie opgericht in Duitsland met leden en leraren uit verschillende gevechtsporten en systemen.

De leraren waren meestal personen die veiligheidsberoepen uitoefenden. Ze zochten de realiteit en de toepasselijkheid van de technieken in realistische situaties in hun werkomgeving. Er konden testen afgelegd worden in bekwaamheid en vaardigheden in een samengsteld programma met effectieve technieken.

De hoogste graad die men kon behalen was 5°dan all combat.

JC heeft in half weg de jaren 90 tot begin 2000 zijn club als naam "All Combat Roeselare" gegeven omdat er niet enkel het kempo programma was onderwezen, maar toen al een mix van verschillende stijlen.

 
 

WhatsApp Image 2019-11-28 at 22.38.47.jpeg
bottom of page